Saturday, October 23, 2010

PERINGATAN DARI ALLAHSalam..

Hari penuh bersejarah, 21 hb Oktober 2010..
Baru sikit jer nih Allah jentik hamba-hambanya yang dah alpa dari ingatkan Dia..
Antara orang yang terngadah masa tuh ialah aku. Astaghfirullah
alazim..Ya Allah ampunkan dosaku..Kejadian yang menimpa asrama kami nih sebenarnya ada hikmahnya. Dulu pernah aku diuji perkara yang sama di tempat yang sama dan tahun yang sama.
Padan muka aku..Allah bagi peringatan dalam al-Quran baik2 tapi aku lalai.. Sekarang Allah bg aku peringatan yang memang aku ingat sangat2..
Masa nih lah baru semua huru hara carik Al-Quran.. Nak baca yassin ,nak berzikir..
Dengan menggigil2 aku mintak pertolongan dari Allah.. Bodoh!

Aku berharap kejadian nih akan membuatkan aku istiqamah dalam mengingati dan mencintai Allah..Aku yakin tiada kuasa lagi pon yang dapat menandingi kuasa Allah yang maha hebatnya..

Aku yakin peringatan ini adalah tanda cintanya Allah pada aku.. Dia tak nak aku terus terlalai dan terbuai dengan dunia..Aku memang rasa sangat lemah bila diuji begini..sangat lemah.. Aku pon kadang2 rasa hampir putus asa nak hidup..Macam-macam persoalan kat benak nih timbul..
Tapi bila aku ingat balik ini adalah peringatan dari Allah, aku sedar yang ada hikmah disebaiknya..Aku cuba motivate diri aku yang memang dah
sangat-sangat lemah ketika ini..

Hingga semalam aku baca sebuah artikel dari i luv islam.com, keyakinan diri aku kian bertambah.. Aku nak semua orang yang macam aku tingkatkan semula semangat diorang. waaupun sikit, tapi yang penting meningkat..Aku berpegang pada kata naqibah usrah aku, Kak Sarah, iman biar jatuh sikit tapi lepastuh bertambah banyak..Biar graf iman tuh turun sikit tapi membukit tinggi setelah turun...Macam tuhlah semangatku kini.. Aku akan jaga graf tuh agar terus meniggi dan meninggi..Aku pun nak semua saudara Islam ku sentiasa berada dalam peningkatan..


Soalan-soalan di bawah ni aku petik dari artikel yang dibaca...Soalan-soalan nih memang pernah aku persoalkan dalam diri..Betapa agungnya Allah S.W.T dia dah jawab lama dah soalan tuh dalam al-Quran..Cuma aku sebagai hamba yang tak nak mencari jawapan dari Maha Pengasih...

Ya Allah... kenapa semua ini terjadi padaku?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Surah Al-Baqarah : 216)

Ya Allah.. kenapa terlalu berat ujian ini?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)

Ya Allah.... terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku.

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)

Ya Allah... bagaimana harus kuhadapi semua ini?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (Al-Baqarah : 45)

Ya Allah... apa yang akan kudapat daripada semua ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..(At-Taubah : 111)

Ya Allah.... kepada siapa harus ku berharap?

"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (Surah At-Taubah : 129)

Ya Allah...berimankah aku?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangk
an mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta? (Al-Ankabut : 2-3)


Renungi dan redhalah terhadap ketentuan Allah. Pasti tersingkap hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang Redha dan diredhai-Nya.

Qisy harap semua yang baca post nih cepat-cepatlah sedarkan diri..Okeh..

Wassalam..

No comments:

Post a Comment